سفارش تبلیغ
صبا ویژن

به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران؛ گفتگوی زنده محمود احمدی‌نژاد با مردم بعد از اخبار سراسری 21 شبکه اول سیما آغاز شد.
 
گفتنی است؛  احمدی‌نژاد در این گفت‌و‌گوی زنده تلویزیونی پیرامون عملکرد دولت طی 8 سال اخیر و نیز گزارشی از خدمات صورت گرفته به مردم ایران ارائه ‌می‌کند. 

مهمترین محور سخنان رئیس جمهور به شرح زیر است:


** در آخر دوره باید به ملت عزیز ایران گزارش ارائه دهیم اما با توجه به کستردگی ابعاد وظایف دولت اراده یک گزارش کامل نیست و اجحاف در حق ملت است.


** من این گزارش را در 5 بخش و در سطوح مختلف ارائه می‌دهم؛ فهرست اولین‌های دولت را به مردم ارائه می‌کنم.


** من از اول انقلاب سطوح مختلف مدیریت کشور را تجربه کردم و مسائل را از نزدیک دیده و با توانمندی و ضرورت‌های کشور آشنا شدم. معتقدم ظرفیت‌های ملت ایران بی‌نظیر است و ملت ایران می‌تواند در بالاترین سطح زندگی کند و پیشرفته‌ترین، شایسته‌ترین و مرفه‌ترین باشد و کشوری را داشته باشد که از فقر، تبعیض و محرومیت در آن خبری نباشد و همه در رشد و کمال باشند و لذت انسان بودن را بچشند.


** با احساس تکلیف و برای تغییر اداره کشور وارد عرصه شدم؛ من باور داشتم که کشور را می‌شود بهتر و با سرعت بیشتر اداره کرد لذا تصمیم گرفتم و احساس تکلیف کردم که کاندیدا شوم و آنچه در توان خودم و ملت می‌بینم، برای رسیدن به قله‌های بالاتر آزاد کنم.


** عده ای از سیاسیون معتقد بودند که انتخابات ریاست جمهوری نها متعلق به آن‌هاست و همه احزاب تقریبا با ورود من به عرصه مخالف بودند و حتی برخی گروه‌ها نیز فشار وارد کردند که انصراف دهم؛ البته معتقدم رئیس جمهور نباید وامدار هیچ حزب و گروهی باشد و باید تنها وامدار مردم باشد، وامداری به احزاب محدود می‌کند و نمی‌گذارد منافع ملی را به طور کامل در نظر  گرفت.


**  ملت در سال 84 خود را محصور در جریانات سیاسی نمی‌پنداشت چراکه سطح ملت بالاتر از آنهاست و می‌دیدم مردم دنبال حرکت‌های بزرگ، آزادسازی ظرفیت‌های بزرگ و ... هستند و دنبال این نیستند که احزاب و جناح‌ها چیه می‌گویند و هنگامی که در شهرداری بودم، نظرات مثبت مردم را می‌دیدم.


** در سال 84 من 100 درصد مطمئن بودم رئیس‌جمهور می‌شوم. چند ماهی قبل‌ انتخابات از این امر آگاه و مطمئن بودم البته در آن زمان ما مشغول به کار بودیم و اعلام ما به کارها آسیب می‌زد.


** عدالت و عدالت‌گستری، خدمت‌رسانی بود و توسعه فرهنگ آن، توسعه مهرورزی ، پیشرفت و تعالی همه‌جانبه کشور بود و  بازگشت مردم و بازگرداندن دولت به مردم ‌و باز کردن حلقه‌های بسته‌ای بود که شکل گرفته بود، 5 محور برنامه های اعلام شده از سوی من در سال 84 بود.


** در آن زمان من یک قول به مردم دادم و تنها قولی که بنده به مردم دادم، این بود که در آن زمان نگفتم پول می‌دهم و یا اضافه می‌کنم و هیچ بلکه تنها قولی که به مردم دادیم، این بود که تمام توان و وجود خودم و دولت را صرف تحقق این برنامه‌ها می‌کنیم.


** عدالت بسیار مهم است و ترجمه عملی توحید در زندگی اجتماعی است، دالت به معنای فراهم کردن محیط مناسب برای رشد استعدادهای انسان است. ما بسیاری از اختیارات را به استان ها دادیم تا خودشان را پیدا کنند و ما گام های زیادی در راستای تحقق عدالت  برداشتیم چراکه عدالت نباشد فرصتی برای رشد پیدا نخواهد شد.


** دولت نهم و دهم در شرایط بسیار خاص و سختی مستقر شد، عراق و افغانستان در اشغال بودند و آمریکا همواره تهدید می کرد و دولت نهم در سایه تهدیدات آمریکا به پایان رسید، بحران اقتصادی در زمان استقرار دولت نهم و دهم گریبانگیر جوامع بود و ما تحریم های سختی داشتیم، شرایط داخلی هم سخت بود و فشارها بر روی دولت زیاد بود.


** مدتی است در موضوع هسته‌ای دخالت ندارم.


**  تا الان بیش از 40 میلیون نفر شناسایی شده و سهام عدالت را دریافت کردند که 8 میلیون نفر هم در راه هستند. از 6 دهک به 2 دهک کم درآمد و دارای مشکل سهام را رایگان ارائه می کنیم. تا کنون 1384 میلیارد تومان سود برای سهام عدالت پرداخت کردیم که متعلق به دو دهک پایین بوده است.


** یک کار دیگر که انجام دادیم، توزیع بانک‌ها قرض‌الحسنه بود. مردم قبلا وقتی پولی را می‌گرفتند که این پول ها به صورت قرض‌الحسنه نبود. این  را معمولا طبقات پایین درآمدی می‌گیرند، 59.9 درصد در سال 84، به قرض‌الحسنه برمی‌گشت اما الان تقریبا 98 درصد شده است. از همین‌ها چه اتفاقی افتاده است؟ حدود 4 میلیون و 500 هزار نفر وام ازدواج گرفته‌اند یعنی بیش از 11 میلیارد تومان که اینها را هم طبقات پایین می‌گیرد و بیش از این رقم نیز قرض‌الحسنه کارهای ضروری گرفته است.


** مشاغل خانگی تعریف شد. کسانی بودند که نمی‌توانستند بنگاه تاسیس کنند، چون این کار نیاز به سرمایه بالا و هزینه زیاد دارد ولی در خانه می‌توانند تولید شغل کنند، 6 هزار و 500 میلیارد تومان به این امر اختصاص داده‌ایم یعنی به مشاغل خانگی.


** توزیع یکسان یارانه ها سبب تبعیض شد و این قانون گام بزرگی در تحقق عدالت بود. 


** خیلی‌ها هستند که از محل همین یارانه‌ها ثروتمند شدند یعنی انرژی آزاد را گرفته‌اند و فروخته‌اند و کار کوچکی روی آن انجام داده‌اند یعنی اصل کار آنها انرژی بوده است اما محصولشان را بازار آزاد می‌فروختند و این هدفمندی یارانه‌هاست و کاهش مصرف، اصلاح ساختارها و بهره‌وری نیز از مزایای هدفمندی یارانه‌ها بود، اما یک گام بزرگ هدفمندی یارانه‌ها عدالت بود. در کشور فردی پیدا می شود که سالی 5 لیتر بنزین مصرف نمی‌کند و در عین حال کسی پیدا می‌شود که سالی بیشتر از 5 هزار لیتر بنزین مصرف می‌کند؛ خب! این باید هزینه‌اش را بپردازد لذا ما این را توزیع یکنواخت کردیم و فکر می‌کنم هر‌چه جلوتر برویم، این توزیع یکنواخت به عدالت کمک می‌کند.


** حدود 30 هزار میلیارد تومان یارانه  به بنگاه های کوچک پرداخت شده است و یک میلیون و 200 هزار شغل نیز ایجاد شده است.


** مسکن مهر هم در شهر و هم در روستا انجام شده و تا الان بیش از 30 هزار میلیارد تومان اختصاص یافته است. خیلی‌ها که نمی‌توانستند آرزو کنند صاحب‌خانه شوند، الان صاحب‌خانه هستند. سرمایه‌گذاری‌ها را ‌در کشور پراکنده کردیم. 


**  قبلاً می‌گفتیم سه استان کشور صنعتی هستند اما الان اکثر استان‌های کشور دارند به سرعت صنعتی می‌شوند. ‌توزیع فولاد، توزیع خودرو، توزیع صنایع گوناگون در کشور نمونه‌هایی از صنعتی شدن هستند. 


** افزایش مراکز آموزش عالی  کشور در دولت نهم و دهم صورت گرفت و تعداد دانشجوها در دولت دهم افزایش یافته است.


** دولت سفرهای استانی را طراحی کرد یعنی آمایش سرزمینی را عینی پیاده کرد. حتی رئیس جمهور به استان‌ها و روستاها سفر می‌کرد و وزرا به شهرستان و روستاها سفر می‌کردند یعنی فشاری از ناحیه دولت برای توزیع منابع در سراسر کشور وجود داشت.


**  حقوق بازنشسته‌ها، کارگران مستمری‌بگیرها ترمیم شد. نمی‌گویم الان وضعیت ایده‌آل است‌ ولی جهشی انجام شد و کارمندانی که پایه آنها پایین بود، دو سه سال بالا رفت.  از سال 85 تا الان چند روزه حقوق کشاورزان پرداخت می‌شود.


** برای اولین بار در کشور مهاجر بعد از حادثه نداریم و این بخاظر خدمات دولت است.


** روستاها عمدتاً محروم هستند، در سال 84 تعداد روستاهایی که از گاز طبیعی استفاده می‌کردند، حدود 2 هزار خانوار بوده است که در حال حاضر این آمار به بیش از 22 هزار خانوار رسیده است. بهسازی و آسفالت جاده نیز با افزایش روبرو بود.


** عمده معوقات برای درآمدهای بالا است؛ بخش کمی برای تولیدکنندگان است و بخش عمده ای برای بخش تجارت است؛ وام را استفاده کردند اما برنگردانند.  ما فشار آوردیم که معوقات بانکی کاهش پیدا کند ‌و تا حد زیادی کاهش پیدا کرد اما مصوبه‌ای گذرانده شد و دست ما بسته شد.


** این دولت توانست در برانگیختن حس خدمت‌رسانی و باور آن در بین مسئولان تا حدود زیادی موفق باشد. در گذشته در سیستم اداری  به تعبیری اشرافیت شکل گرفته بود که اینها مخالفت خدمت‌رسانی است. ما نوکر مردم هستیم. این نوکر بودن توهین نیست بلکه افتخاری برای ما و مسئولان است.


** هیچ جای کشور از حضور دولت خالی نیست. اصل عدالت را باید عدالتگر اصلی بیاید و پیاده کند؛ هرجای ایران بروید نشاط  و شادی است، عدالت برکت را بهمراه دارد.


** دولت با خدماتش به مردم معرفی شد نه با تبلیغاتش؛ دولت، دولت پاک بود و با همه وجود در خدکت دولت بود و من بسیاری مواقع شرمنده همکارانم می شدم.


** درآمدهای دولت بیشتر نشده است؛


** سرمایه‌گذاری در بخش  نفت و گاز 46 میلیارد دلار بوده است. 


**یک اورژانس جاده‌ای در کشور درست کرده‌ایم با همکاری وزارت بهداشت، وزارت راه، هلال احمر نیروی انتظامی. تلفات جاده‌ای ما زیاد بود. سال 84 کل خودروهایی کشور 6 میلیون بود و 27 هزار و 800 نفر کشته شدند اما سال 91 تعداد تلفات ما به کمتر از 19 هزار رسید و سریعترین کاهش نرخ تلفات را داشتیم البته ‌ما به این وضع قانع نیستیم و یک نفر هم زیاد است و نباید کشته شود اما اگر با همین روند که قبل از دولت بود، ادامه می‌یافت، آمارها زیاد می‌شد.


** از سال 57 تا 84 آزادراه ها و  بزرگراه ها حدود 6 هزار کیلومتر بوده است و در این دولت 15 هزار و 70 هزار کیلومتر بوده است.


** تولید مسکن روستایی از سال 76 تا 84 حدود 127 هزار مسکن بوده که در این دولت  یک میلیون و 700 هزار مسکن ساخته شد.


** دولت الکترونیک در این دولت ساماندهی شده و صندوق قرض الحسنه و مهر امام رضا هم در این دولت تشکیل شد؛ خودروهای درست مردم بیش از سه برابر شده است  و کازسوز شده اند.


** شما اگر در هر بخشی بروید خدمات این دولت چند برابر دولت های دیگر است و اگر کسی خلاف این را بگوید بیاید و جایزه بگیرد.


** یکی از معیارهای ما برای انتخاب همکاران این بود که باید مردم را دوست داشته باشند اما بخاطر مخالفت با این دولت هیچ شخصی از دولت کنار گذاشته نشد.این دولت سندی مخالف حقوق ملت را امضا نکرد و من یادم نمی آید که تا کنون بد کسی را خواسته باشم حتی دشمنانم.


** کسی پیدا نمی شود که بخاطر انتقاد از دولت نگرانی داشته باشد و کسی نیست که ادعا کند برای انتقاد دولت مورد بازخواست قرار گرفته باشد.ما به بالاترین حد به آزادی احترام گذاشتیم و حتی این آزادی به سمت توهین منحرف شد اما آن را هم تحمل کردیم تا این آزادی محفوظ بماند


** یکی از فشارهای سنگین به ما این بود که پول دادیم به مرئم ولی باید پرداخت کنیم؛ ما برای کمک به مردم آمده ایم نه اینکه مردن را له کنیم.


** کوچکترین فاصله میان دولت و ملت بسیار خطرناک است و خیلی ها را مایوس می کند.


** بالاترین اجرای قانون اصل 44 را این دولت داشته است و این  دولت هیچ بدهی به بانک مرکزی ندارد و حتی بدهی دولت‌های قبلی را هم تسویه کردیم. ما دولتی را تحویل می دهیم که هیچ بدهی ندارد؛ کشور بدهی خارجی دارد، مردم بدهی دارند اما دولت و بانک های دولتی بدهی ندارند.


** مردم دولت را از خودشان می دانند و دولت در دولت نهم و دهم به مردم بازگشت؛ الان بالاترین اعتماد به دولت وجود دارد البته انتقاداتی هم وجود دارد. ما همیشه فریادگر مطالبات مردم بودیم و تاریخ ثبت کند که ما هیچ تصمیمی علیه ملت ایران و به ضرر آن ها نگرفتیم و تمتم تصمیمات را به مردم اعلام کردیم.


** ما کشور را در شرایط سخت اداره کردیم و هنوز ابعاد فشارها را مطرح نکردیم.




تاریخ : پنج شنبه 92/4/13 | 12:22 صبح | نویسنده : محمد hn | نظر

 

  محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار باشگاه خبرنگاران درباره صفر شدن بدهی های دولتی و موضوع 747 هزار میلیارد ریال پرداخت بدهبی های دولتی به بانک مرکزی ، گفت: در این رابطه در مجمع بانک مرکزی حدود یک ماه قبل مصوبه‌ای تهیه شد و این مصوبه کاملا قانونی و برای بانک مرکزی لازم‌الاجرا است.  
 
وی افزود:موضوع پرداخت 747 هزار میلیارد ریال مربوط به مابه‌التفاوت نرخ ارز در گذشته و بودجه است که این موضوع مربوط به تغییر منابع اعمال شده در بودجه است و این کار تماما براساس ماده 26 قانون پولی کشور انجام شده زیرا بدهی‌های دولت باید براساس این ماده تسویه و مازاد آن به حساب خزانه ریخته شود.  
 
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد:‌ واریز مازاد بدهی های دولت به خزانه را به علت بالا بودن نرخ نقدینگی در کشور و اعمال فشارهای مالی به ویژه ورود این منابع مازاد به جامعه را به صلاح ندانستیم زیرا این کار باعث افزایش ضریب نقدینگی به میزان 4، 9 و حتی 5 درصد در کشور و در نهایت کاری خطرناک محسوب می‌شد.  
 
محمود بهمنی عنوان کرد:‌ به همین علت تصمیم گرفته شد که مبلغ 747 هزار میلیارد ریال تماما بابت مطالبات کل سیستم دولتی اعم از شرکت‌های دولتی و سایر دستگاه‌های دولتی که بدهکار هستند، برای تسویه حساب به بانک مرکزی در نظر گرفته شود و بانک مرکزی هم به عنوان نماینده دولت مکلف است که تمام این مبلغ را دریافت کند.  
 
وی درباره جزئیات بیشتر این موضوع گفت: در صورت انجام این کار هیچ چیزی به جامعه تزریق نمی‌شود و در نهایت کل بدهی‌های دولتی اعم از دولت‌های گذشته و دولت فعلی کاملا پا به پا می‌شود یعنی در واقع برای اولین بار بدهی‌های دولتی صفر می‌شود.  
 
کاهش بدهی‌های خارجی از 41.5 میلیارد دلار به 13 میلیارد دلار 

 
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه گفتگو در رابطه با کاهش بدهی‌های خارجی دولت و میزان دارایی‌های‌ خارجی اظهار داشت: در رابطه با بحث بدهی‌های خارجی باید این موضوع را بگویم که میزان بدهی‌های خارجی کشور مجموعا 41.5 میلیارد دلار بوده که در حال حاضر حدود بیش از 27 میلیارد دلار آن تسویه و به رقم 13 میلیارد دلار رسیده است.  
 
بهمنی تصریح کرد: با تبدیل سبد ارزی و تبدیل ارزها به یکدیگر متجاوز از 6 میلیارد دلار به ذخایر ارزی کشور اضافه شد، ضمن آنکه بانک مرکزی توانسته طی ماه‌های اخیر چند تُن طلا از بازارهای جهانی با قیمت 654 دلار خریداری کند که این میزان طلا شامل 15 سال نیاز کشور به ذخایر طلا است.  
 
افزایش ذخایر ارزی کشور نسبت به سال‌های گذشته 

وی با بیان آنکه میزان ذخایر ارزی کشور در سال‌های اخیر شاهد افزایش 60 تا 65 درصدی است، عنوان کرد: افزایش ذخایر ارزی کشور نسبت به سال‌های گذشته به طور چشمگیری افزایش داشته به طوریکه با دستور مقام معظم رهبری صندوق توسعه ملی تشکیل شد که در حال حاضر نزدیک به 40 میلیارد دلار از منابع ارزی کشور در آن ذخیره شده است؛ علاوه بر آن میزان ذخایر خود بانک مرکزی هم به طور چشمگیری افزایش یافته است.  
 
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: موضوع اعلام ذخایر ارزی کشور برای من یک موضوع محرمانه بوده و به هیچ عنوان آنرا اعلام نمی‌کنم. 
 
حذف ارز مرجع به هیچ عنوان به معنی افزایش قیمت کالاها نیست 

بهمنی با تاکید بر این موضوع که حذف ارز مرجع برای کالاهای اساسی و دارو کاملا براساس قانون است، گفت: این موضوع در قانون بودجه در نظر گرفته شده و ابلاغ شده و بانک مرکزی هم براساس قانون بودجه به آن عمل می‌کند ما ارز مرجع را حذف می‌کنیم اما به هیچ عنوان نمی‌گذاریم که قیمت کالاها افزایش یابد.
در مجموع تغییر نرخ ارز تاثیری بر قیمت کالاها ندارد زیرا در قانون بودجه پیش‌بینی‌های‌ لازم برای تامین نیازهای مالی کالاهای اساسی و دارو در نظر گرفته شده است.  
 
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که بهترین کارهایی که تمایل داشتید انجام شود و فرصت کافی نبوده، تصریح کرد: یکی از این موارد ساماندهی موسسات مالی و اعتباری است.
 همانطور که می‌دانید ما هزاران تعاونی مالی در کشور داشتیم،  که رقمی بالغ بر 670 هزار میلیارد نقدینگی را در دست خود داشتند. این تعداد تعاونی‌ها بالغ بر 1700 تعاونی و موسسه مالی و اعتباری بوده که با اجرای طرح ساماندهی آنرا به 14 تعاونی و موسسه مالی و اعتباری رساندیم و از مجموع این 14 موسسه و تعاونی آنها را تبدیل به 6 موسسه و تعاونی مالی و اعتباری کردیم که امیدواریم در آینده نزدیک از مجموع این 6 تعاونی و موسسه مالی و اعتباری چند بانک خوب در کشور تاسیس شود.  
راه‌اندازی پرتال ارزی یکی از کارهای خوب بانک مرکزی در زمان دولت دهم است
رئیس کل بانک مرکزی درباره دیگر اقدامات خوب بانک مرکزی در این دوره گفت: راه‌اندازی پرتال ارزی یکی از کارهای خوب بانک مرکزی در زمان دولت دهم است که براساس آن زمان گشایش اعتبارات ارزی و ورود و خروج ارز در کشور با راه‌اندازی این پرتال به طور کامل مشخص و ثبت و ضبط می‌شود. تمام اینها به قدری با اهمیت است که در بحث پرتال ارزی باید بگویم این کار باعث ضبط و ثبت دقیق ورود خروج منابع ارزی از طریق این پرتال شده است. 

 بازار طلا را ساماندهی کردیم

بهمنی عنوان کرد: از دیگر کارهای خوبی که در این رابطه انجام شد بحث ساماندهی بازار طلا است به طوریکه امروز شما در بازارهای طلا می‌بینید که وقتی 200 تن طلا در بازار جهانی جابجا می‌شود، چه تلاطمی در بازار جهانی طلا بوجود می‌آید در حالی که ما توانستیم با تصمیمات درست و به موقع اقدام به خرید چند صد تن طلا با قیمت هر انس 654 دلار از بازارهای جهانی کنیم که این کار را بدون سر و صدا انجام دادیم و بعد از خرید اقدام به اعلام آن کردیم. 

کاهش بدهی‌های خارجی 

وی در رابطه با موضوع کاهش بدهی‌های خارجی تاکید کرد: تمام کشورهای همجوار ما و حتی کشورهای همسایه میزان بدهی‌های‌شان رقم‌هایی بسیار بالا است؛ رقم‌هایی بالغ بر 130 میلیارد دلار، 100 میلیارد دلار و حتی 140 میلیارد دلار، اما ما توانسته ایم میزان بدهی‌های خود را به طور چشمگیری کاهش دهیم زیرا هر قدر رقم بدهی‌های خارجی کاهش یابد میزان استقلال و توان اقتصادی کشور افزایش می‌یابد و این موضوع در نهایت باعث کاهش وابستگی به منابع خارجی می‌شود. 

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد:‌با وجود تمام تحریم‌های اقتصادی اعمال شده ما به هیچ عنوان نخواستیم نسبت به تعهدات خود عقب بیافتیم؛ نکته مهمی که در این رابطه وجود دارد و ما باید بدانیم این است که ما تحت فشارهای بسیار شدید داخلی و خارجی هستیم. 

من به هیچ عنوان به موضوع ماندن در دولت یازدهم فکر نکردم
بهمنی در پاسخ به این سوال که اگر رئیس‌جمهور منتخب پیشنهاد دهد که شما همچنان در دولت یازدهم به عنوان رئیس کل بانک مرکزی باقی بمانید یا نه، تصریح کرد: من به هیچ عنوان روی این موضوع فکر نکردم، پیشنهاد خودم این است که رئیس جمهور منتخب از نیروهای جوان استفاده کند.
 ببینید اگر خورشید طلوع نکند و یا عاشورایی اجرا نشود وقایع بعد از آن بوقوع نمی‌پیوند؛ من همیشه فکر می‌کنم نباید زحمت نیروهای فعال در دولت‌های گذشته را در نظر نگیریم بلکه باید تمام خدمات آنها را ولو آنکه اگر آن خدمت کوچک بوده باشد را در نظر بگیریم و از آن استفاده کنیم. 

بانک مرکزی بازوی نظام است و باید عین قانون عمل کند

وی در رابطه با بحث استقلال بانک مرکزی ، گفت: بانک مرکزی بازوی نظام است و باید عین قانون عمل کند،‌ بانک مرکزی نمی‌تواند خود را جلوتر از نظام و دولت بداند؛ رئیس مجمع این بانک رئیس‌جمهور است و یکی از وظایف بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی است.
 بانک مرکزی در شرایط فعلی به هیچ عنوان وارد بازار طلا نشد و من این موضوع را در مصاحبه‌ دو ماه قبل خود پیش‌بینی کرده بودم که نرخ دلار در هر انس به هزار دلار خواهد رسید، ببینید الان این قیمت حدود 1200 دلار در هر انس است. 

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد:‌ قسمتی از این موضوع مربوط به بهای انس جهانی طلا است. حدود یک ماه قبل بانک مرکزی با توجه به بررسی بازار دید که قیمت‌ها در حال افزایش است به همین علت تصمیم گرفته شد که سکه‌های پیش‌فروش شده به جای آنکه در شهریور‌ماه تحویل متقاضیان شود 4 ماه زودتر از آن به متقاضیان داده شود. 

پس گرفتن پول یکصدهزار سکه پیش‌فروش شده

بهمنی تاکید کرد: نزدیک به یکصدهزار سکه پیش‌فروش شده از سوی متقاضیان پس داده شد و ثبت‌نام کنندگان پول‌شان را به طور کامل پس گرفتند،‌بر همین اساس ما هم وقتی دیدیم که چنین اقدامی صورت گرفته و در بازارهای جهانی قیمت طلا در حال بالا رفتن است اقدام به خرید چندصد تن طلا از بازارهای جهانی کردیم که همانطور که گفته شد این طلاها را با قیمت هر انس 654دلار خریداری کردیم. 

بانک مرکزی باعث کاهش ارزش پول ملی نشده است

وی در ادامه این گفتگو در خصوص قیمت ارز و کاهش ارزش پولی ملی گفت: بانک مرکزی موجب کاهش ارزش پول ملی نشده است.
بهمنی تصریحکرد : در تمام دنیا روابط خارجی بسیار تاثیرگذار بر روی قیمت ارز در بازار داخلی و حتی کاهش ارزش پول ملی آنها است .
همانطور که می‌دانید ما یکی از کشورهایی هستیم که در برابر تمام فشارهای اعمال شده از سوی غرب مقاومت کردیم؛ امروز براساس آمارهای بین‌المللی اقتصاد ایران جزء 17 اقتصاد برتر دنیا است. ایران از نظر ذخایر گاز دارای رتبه دوم و در مجموع از نظر نفت و گاز رتبه اول را در جهان دارد به همین علت دنیا روی ما حساب می‌کند. 

رئیس کل بانک مرکزی افزود: در رابطه با بحث نوسانات قیمت ارز و کاهش پول ملی چند موضوع دیگر هم مطرح بوده که باعث ایجاد این تغییرات شده است. 

تفویض اختیار پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه به بانک‌ها

بهمنی در خصوص موضوع تفویض اختیار پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه به بانک‌ها گفت: بانک‌ها خودشان مکلف هستند که درباره پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه تصمیم بگیرند ضمن آنکه شورای پول و اعتبار سقف مورد نظر برای پرداخت قرض‌الحسنه به متقاضیان را تا 10 میلیون تومان در نظر گرفته است؛ در این رابطه من خودم طی دستورالعملی به بانک‌های ملی و صادرات که بیشتر به بانک ملی بود تاکید داشتم که در این رابطه اقدامات لازم را به منظور پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه به متقاضیان انجام دهند. 

وی افزود: موضوع قرض‌الحسنه به ویژه پرداخت آن یکی از موضوعات مهم نظام بانکی است .
باید در نظر داشته باشید که پرداخت منابع قرض‌الحسنه با توجه به منابع بانک‌ها قابل اجرا است زیرا این منابع متعلق به سپرده‌های مردم است.
در برخی از موارد دیده شده است که بانک‌ها صددرصد منابع خود را به صورت قرض‌الحسنه پرداخت کرده‌اند و دیگر منابعی برای پرداخت به متقاضیان در قالب قرض‌الحسنه ندارند به همین علت ما نمی‌توانیم به آنها بگوییم که از سپرده‌های خود اقدام به پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه بکنند. 

رئیس کل بانک مرکزی در ادامه بیان کرد: باید بانک‌ها 5 درصد از منابع خود را نزد خود نگه داشته و نباید کل منابع خود را در قالب قرض‌الحسنه پرداخت کنند. بعضی مواقع دیده شده که بانک‌ها بیش از توان خود اقدام به پرداخت تسهیلات کرده‌اند به طوری که برخی بانک‌ها بالغ بر 111 درصد از منابع خود را در قالب قرض‌الحسنه پرداخت کرده‌اند. در بحث قرض‌الحسنه در مجموع 39 درصد از منابع بانکی را در قالب قرض‌الحسنه به متقاضیان قرض دادیم که این رقم امروز به 95 درصد رسیده است.
ما به بانک‌ها این اختیار را داده‌ایم که تصمیمات لازم را خودشان در رابطه با پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه بگیرند
یکی از اهداف قرض‌الحسنه تامین نیازهای خرد جامعه و نیازهای واحدهای کوچک از محل این منابع است که در سال گذشته ما توانسته‌ایم به نهادهایی همچون کمیته امداد امام خمینی تسهیلات قرض‌الحسنه اعطا کنیم، ما تمام منابع قرض داده شده را پس می‌گیریم. این موضوع به هیچ عنوان با دستور رئیس مجلس شورای اسلامی مغایرت ندارد و به هیچ عنوان موازی‌کاری محسوب نمی‌شود ما به بانک‌ها این اختیار را داده‌ایم که تصمیمات لازم را خودشان در رابطه با پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه بگیرند زیرا قرض‌الحسنه همان پس‌اندازهای مردم است. 

بهمنی در پایان در خصوص افزایش سرمایه بانک‌ها تصریح کرد: امسال ما تکلیف کردیم که بانک‌ها اقدامات لازم را برای فروش مازاد دارایی‌های خود اعم از شرکت‌های سرمایه‌گذاری و تمام شرکت‌های تحت پوشش خود انجام داده و مازاد دارایی‌های‌شان را تبدیل به افزایش سرمایه برای بالا بردن سرمایه بانک‌های خود کنند تا با این افزایش سرمایه اقدام به بالا بردن میزان تسهیلات پرداختی به متقاضیان کنند. 

سرمایه بانک مرکزی از 15 میلیارد ریال به 37 هزار میلیارد ریال افزایش یافته است
وی عنوان کرد:‌ سرمایه بانک مرکزی هم از 15 هزار میلیارد ریال در سال‌های گذشته در مجمع عمومی امسال بانک مرکزی به 37 هزار میلیارد ریال افزایش یافت که اگر دارایی‌های دیگر را به آن اضافه کنیم سرمایه این بانک نزدیک به 50 هزار میلیارد ریال می‌شود که این امر مستلزم مجوز لازم است. 



تاریخ : پنج شنبه 92/4/13 | 12:17 صبح | نویسنده : محمد hn | نظر

به گزارش گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران؛ یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با حضور حماسی ملت ایران به پایان رسید و برنده اصلی این انتخابات، مردم افتخار‌آفرین و نظام جمهوری اسلامی بودند که حماسه سیاسی مورد نظر رهبر معظم انقلاب را رقم زدند. 
اکنون که رقابت‌ها به پایان رسیده و فصل رفاقت‌ها آغاز شده، ارزیابی از نتایج انتخابات و تحلیل وضعیت پیش روی کشور می‌تواند به فهم هر چه بیشتر اوضاع سیاسی ایران و جایگاه کشورمان در منطقه و جهان کمک کند. 
از همین رو، "‌سردار یدالله جوانی" مشاور عالی نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و معاون سیاسی پیشین سپاه در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار دفاعی ـ امنیتی باشگاه خبرنگاران به سؤالاتی درباره ارزیابی از انتخابات یازدهم ریاست‌جمهوری، تحلیل وضعیت اصولگرایان و اصلاح‌طلبان در انتخابات، پیش‌بینی ترکیب کابینه دولت آینده، علت امنیت و ثبات و آرامش در انتخابات 92، ارزیابی از سکوت احمدی‌ن‍ژاد در ماه‌های اخیر و عدم ارتکاب به اقدامی خارج از چارچوب پس از رد صلاحیت مشایی علی‌رغم پیش‌بینی‌ها، علت اصرار اصلاح‌طلبان برای منسوب کردن رئیس‌جمهور منتخب به خود، آینده مذاکرات ایران و 1 + 5 در دولت جدید و... پاسخ داد که در ادامه بخش نخست این مصاحبه پیش روی شما مخاطبان باشگاه خبرنگاران قرار گرفته است: 

*باشگاه خبرنگاران:‌ ارزیابی شما از انتخابات یازدهم ریاست جمهوری چیست‌؟ 
یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری را از دو منظر می‌توان تجزیه و تحلیل کرد؛ یک منظر پاسخ به این سوال است که در رویارویی سیاسی بین نظام اسلامی و دشمنان خود در انتخابات پیروز این صحنه چه کسی است زیرا در سالیان گذشته مشاهده کردیم که دشمنان به انتخابات ایران چشم دوخته و برنامه‌ها و نقشه‌هایی داشته و تلاش می‌کردند در این انتخابات نیز اعتماد مردم را نسبت به نظام و سازوکارهای انتخابات کاهش دهند و با کاهش مشارکت از نظام اسلامی مشروعیت‌زدایی کنند و پیوند بین مردم و نظام را فرو بریزند.  
 
از این جهت یک رویارویی سیاسی بین نظام اسلامی و دشمنان بویژه آمریکایی‌ها به‌وجود آمد که این انتخابات نشان داد پیروز این عرصه نظام اسلامی و ملت ایران بود و یک شکست استراتژیک در دشمنان در انتخابات 24 خرداد وارد شد.  
 
اما از منظر دیگر آن رقابتی بود که بین گروه‌ها و جریانات سیاسی در این انتخابات بوجود آمد؛ به هرحال در هر انتخاباتی جریان‌ها و احزاب و گروه‌های سیاسی به رقابت با هم می‌پردازند و در این انتخابات نیز این‌گونه بود که 8 نامزد وارد عرصه رقابت‌های انتخاباتی شدند که هر کدام از آن‌ها یک پایگاه جریانی داشتند، برخی متعلق به اردوگاه اصولگرایان و برخی متعلق به اردوگاه اصلاح‌طلبان و افرادی هم به صورت مستقل با شعارهای خاص. 
 *باشگاه خبرنگاران:‌ آیا این انتخابات به عنوان پیروزی اصلاح‌طلبان و شکست اصولگرایان قابل تحلیل است؟‌ 
 
آنچه در این صحنه دیدیم این بود که افرادی که تصریح به اردوگاه اصولگرایی داشتند پیروز نشدند، اما این به معنای پیروز شدن اصلاح‌طلبان در این انتخابات نیست، زیرا صحنه انتخابات صحنه رقابتی بین اصلاح‌طلبان و اصولگرایان نبود، بلکه در این صحنه کاندیداهایی با خاستگاه‌های حزبی و گروهی متفاوت از اصولگرایی و اصلاح‌طلبی حضور داشتند.  
 
پیروز انتخابات حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی، فردی بود که در ما‌ه‌های منتهی به انتخابات، خود اصلاح‌طلبان او را یک اصلاح‌طلب نمی‌دانستند. وقتی آمدن افراد به صحنه قطعی شد و فردی مانند آقای عارف به عرصه ورود پیدا کرد،‌ اصلاح‌طلبان وی را به عنوان گزینه نزدیک به خود معرفی کردند و حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی را یک فرد غیر اصلاح‌طلب می‌دانستند. خود وی هم شعارش اعتدال و میانه‌روی بود و بر این تأکید داشت که من یک اعتدال‌گرا هستم و دولت من هم با اصولگرایان معتدل و هم با اصلاح‌طلبان معتدل و میانه‌رو ارتباط خواهد داشت و فراجناحی خواهد بود.  
 
بنابراین می‌توان گفت در این انتخابات اگرچه کاندیداهای مطرح در جبهه اصولگرایی هیچکدام موفق به پیروزی در عرصه نشدند، اما این عدم پیروزی اصولگرایان به معنای پیروزی اصلاح‌طلبان نیست، زیرا فرد پیروز شعار خاصی داشته و این شعار نشان می‌دهد خاستگاه حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی خاستگاه اصلا‌ح‌طلبی به معنای مصطلح نیست. 
در واقع اعتدال‌گرایی که شعار حجت‌الاسلام روحانی بوده قسیم اصولگرایی نیست،‌ اگر در مواضع و دیدگاه‌های آقای روحانی خوب دقت کنید می‌بینید که ایشان به لحاظ اصول و مبانی یک فرد اصولگرا است یعنی نظام اسلامی،‌ قانون اساسی،‌ حضرت امام خمینی(ره) و آرمان‌های ایشان،‌ ولایت فقیه و رهبری را قبول دارند و این از آنچه برخی گروه‌های اصلاح‌طلب در دور‌ه‌ای طی کرده و در نهایت مسیری را گذراندند که فتنه 88 بوجود آمد،‌ متفاوت است.  
 
*باشگاه خبرنگاران: عدم همراهی کاندیداهای اصولگرا برای ائتلاف و عدم انصراف تا لحظه آخر را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ 
طیف‌هایی از اصولگرایان از ابتدا یک تحلیل و برآورد صحیحی از صحنه انتخابات و چگونگی رقابت‌ها در این صحنه نداشتند. اگر به سال 91 برگردیم و تحلیل‌ها در طیف‌های اصولگرا را مورد توجه قرار دهیم، می‌بینیم که برخی از این طیف‌ها اعتقاد داشتند انتخابات 92 با رقابت میان اصولگرایان برگزار خواهد شد و بر مبنای  چنین برآوردی تصور می‌کردند، تکثر کاندیداهای اصولگرا هیچگونه مشکلی برای آنها به‌وجود نخواهد آورد و در نهایت یک اصولگرا پیروز انتخابات است.  
 
این نوع نگاه به صحنه انتخابات باوری را در کاندیداهای اصولگرا به وجود آورد که حضور آنها به صورت متکثر و متعدد مشکلی را برای آنها به‌وجود نخواهد آورد و بر مبنای این نگاه آن‌ها به سمت ائتلاف و تمرکز بر روی یک کاندیدا نرفتند.  
 
*باشگاه خبرنگاران: پیش‌بینی شما از ترکیب کابینه رئیس‌جمهور منتخب چیست؟ 
حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی در اولین مصاحبه مطبوعاتی خود با شعار اعتدال تصریح داشت که دولت وی یک دولت فراجناحی خواهد بود و پیش از آن هم بیان داشت که من هم از اصولگرایان معتدل و هم اصلاح‌طلبان معتدل استفاده خواهم کرد؛ در واقع باید منتظر ماند که این شعار مبنی بر اعتدال‌گرایی و استفاده از همه طیف‌ها و جریانات سیاسی در کابینه چگونه تجلی پیدا می‌کند.  
 
رئیس جمهور در این خصوص صاحب ‌اختیار است و همکاران خود را با آزادی کامل در چارچوب مقررات و قوانین انتخاب می‌کند و کسانی که توانمند باشند و بتوانند به ایشان کمک کنند و این توانمندی‌ها با مسئولیت‌ها تناسب داشته باشد، در انتخاب او باشند. 
*باشگاه خبرنگاران: اکثر اعضای این کابینه را چه طیف‌‌های سیاسی در اختیار خواهند داشت؟ 
با دوره جدیدی مواجه هستیم؛ اگر در گذشته با پیروزی هر کدام از جناح‌های چپ و راست کابینه ترکیب خاصی داشت و از سال 76 به بعد اصلاح‌طلبان و اصولگرایان هر کدام تعریفی از جریان خود داشتند و بر اساس آن تعریف اقدام می‌کردند، اما در این دوره وارد فضایی شدیم که آقای روحانی با شعار اعتدال و میانه‌روی و استفاده از همه ظرفیت‌ها وارد عرصه شده و این شعار رای آورده است و اکنون در عمل باید دید که ترکیب کابینه تا چه اندازه تامین‌کننده این شعار است.  
 
من نمی‌توانم پیش‌داوری کنم که ترکیب کابینه با آن شعار تناسب خواهد داشت یا نه، البته در برخی سایت‌ها و رسانه‌ها اسامی مطرح شده و برخی اظهارنظرها وجود دارد، اما معتقد هستم که باید منتظر باشیم. 
 
به هر حال در این دوره جدید یکی از کارهای خوبی که می‌تواند انجام شود پیاده شدن ایده آغاز رفاقت با پایان رقابت است؛ طی سال‌های گذشته در مقطع انتخابات به شکل طبیعی شاهد شکل‌گیری رقابت‌ها بین طیف‌ها و جریانات، احزاب و گروه‌های سیاسی بودیم که این امر معقول، منطقی و طبیعی است، یعنی نمی‌توان انتخابات را بدون رقابت فرض کرد.  
 
افراد با سلایق،‌ برنامه‌ها و نگاه‌های متفاوت به عرصه ورود پیدا می‌کنند و این مردم هستند که انتخاب می‌کنند؛ رقابت یک امر پذیرفته شده در کل دنیا است و در جمهوری اسلامی ایران هم همینطور است، اما در سال‌های گذشته از سوی دلسوزان و بزرگان نظام و نخبگان این موضوع مطرح شد که با پایان انتخابات رقابت‌ها به رفاقت تبدیل شود یعنی در واقع با اتمام انتخابات فرد پیروز رئیس‌جمهور همه مردم است و همه مردم به او با نگاهی که رئیس‌جمهور همه آنها است می‌نگرند و در اینجاست که این انتظار وجود دارد که سلیقه‌های مختلف به عنوان اینکه هر کدام بخشی از ظرفیت کشورمان به حساب می‌آید در کنار فرد پیروز قرار بگیرند و هم‌افزا شوند.  
  
در گذشته کمتر می‌دیدیم که چنین اتفاقی روی دهد یعنی بعد از انتخابات هم به شکل دیگری آن رقابت‌ها ادامه پیدا می‌کرد و کمتر شاهد رفاقت بین طیف‌ها و جریاناتی بودیم که در انتخابات با هم رفاقت می‌کردند، اما امید است در انتخاباتی که رئیس جمهور منتخب با شعار اعتدال و میانه‌روی به پیروزی رسیده در دوره پس از انتخابات و هنگام تشکیل کابینه به گونه‌ای این شعار را پیاده کند که در واقع مردم شاهد تحقق ایده پایان رقابت‌ها و آغاز رفاقت‌ها باشند.  
 

    

امروز دوره حل مشکلات کشور و زمان حل مشکلات مردم و پیش بردن کشور رو به جلوست و خوب است در این دوره از همه ظرفیت‌ها استفاده شود. 



تاریخ : پنج شنبه 92/4/6 | 12:32 صبح | نویسنده : محمد hn | نظر

پایگاه اطلاع‌رسانی khamenei.ir به بررسی ترور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در مسجد اباذر تهران در سال 1360 پرداخته است.

 
** چند سکانس از یک ترور


با پیروزی انقلاب اسلامی، آمریکا که منافع خود را در ایران از دست رفته می‌دید، تلاش‌های گسترده‌ای را برای براندازی این نظام نوپا آغاز کرد. علاوه بر فعالیت‌های گسترده‌ی جاسوسی و ایجاد غائله‌های قومی در نواحی مرزی ایران که با محوریت سفارت آمریکا در تهران سامان‌دهی می‌شد، سازمان جاسوسی آمریکا (CIA) هم طرح فونیکس (phoenix) را برای مقابله با انقلاب اسلامی مردم ایران طرح‌ریزی کرد. بر اساس این طرح، باید سران نظام نوپای اسلامی از میان برداشته می‌شدند تا جمهوری اسلامی به زانو درآید. 
 
نقش‌های متعدد و تأثیرگذار آیت‌الله خامنه‌ای در جمهوری اسلامی در کنار پافشاری‌ ایشان در مقابله‌ با جریان‌های منحرف و بیگانه، منافقین کینه‌توز را که وابستگی آن‌ها به بیگانگان در شرایط آن روز روشن شده بود، به تصمیم خطرناکی رساند. تنها با گذشت یک هفته از تصویب عدم کفایت سیاسی بنی‌صدر در مجلس و پس از بیانیه‌ی منافقین در اعلام جنگ مسلحانه با نظام، آیت‌الله خامنه‌ای در مسجد ابوذر تهران مورد سوء قصد قرار گرفتند. حضرت امام رحمه‌الله بلافاصله پس از ترور، در پیام خود پرده از چهره‌ی عوامل ترور برداشتند: «اینان آنقدر از بینش سیاسی بی‌نصیبند که بی‌درنگ پس از سخنان شما در مجلس و جمعه و پیشگاه ملت به این جنایت دست زدند و به کسی سوء قصد کردند که آوای دعوت او به صلاح و سداد در گوش مسلمین جهان طنین‌انداز است.» 


استدلال‌های آیت‌الله خامنه‌ای در مورد خیانت‌های بنی‌صدر به گونه‌ای بود که در جلسه‌ی نهایی بررسی عدم کفایت سیاسی رییس‌جمهور در مجلس، نمایندگان موافق با عدم کفایت، با در اختیار قرار دادن وقت خود، از ایشان خواستند تا در آن جلسه هم صحبت کنند. حضور آیت‌الله خامنه‌ای در پشت تریبون در حالی که کیف بزرگی از اسناد را به همراه آورده بودند، تعجب خیلی‌ها را از ‌میزان خیانت‌‌های بنی‌صدر در طول مدت 16 ماهه‌ی ریاست جمهوریش برانگیخت و بالطبع دشمنی‌های زیادی را از سوی سازمان منافقین و گروه فرقان به عنوان حامیان بنی‌صدر برای آیت‌الله خامنه‌ای به بار آورد. 
 

محافظ بیسیم را برداشت. کُدشان «حافظِ هفت» بود. «مرکز 50- 50»؛ این رمزِ آماده‌باش بود، یعنی حافظ هفت مجروح شده. کسی که پشت دستگاه بود، بلند زد زیر گریه. محافظ یک‌دفعه توی بیسیم گفت: «با مجلس تماس بگیر.» اسم دکتر فیاض‌بخش و چند نفر دیگر از پزشک‌های مجلس را هم گفت؛ «منافی، زرگر، ... بگو بیایند بیمارستان بهارلو.» 
 
بیرون از مسجد، آیت‌الله خامنه‌ای لحظاتی به هوش آمدند اما بلافاصله از هوش رفتند. در بین راه بیمارستان هم چند باری به هوش آمد و دوباره از هوش رفتند؛ ایشان هر وقت به هوش می‌آمدند شهادتین می‌گفتند. لب‌ها و چشم‌ها تکان می‌خوردند؛ خیلی کم البته. ابتدا ایشان را به درمانگاهی در همان نزدیکی‌ها در خیابان قزوین بردند اما کاری از دست کسی بر نمی‌آمد و باید ایشان را به جای دیگر می‌بردند. در این بین پرستاری که فهمید ایشان آیت‌الله خامنه‌ای، امام جمعه تهران هستند، بلافاصله به محافظین گفت یک کپسول اکسیژن همراهشان ببرند اما انگار کسی صدای او را نشنید برای همین هم کپسول را برداشت و خودش را به ماشین رساند. پایه‌های کپسول را تکیه دادند روی رکاب ماشین، پرستار هم نشست بالای سر آقا. در تمام راه، ماسک اکسیژن را روی صورت آقا نگه داشت. 


به لطف خدا، وضعیت آیت‌الله خامنه‌ای با تلاش پزشکان و بعد از انجام عمل جراحی و تزریق 37 واحد خون تثبیت شد و ایشان را برای ادامه درمان و تامین امنیت بیشتر به بیمارستان قلب شهید رجایی انتقال دادند. دکترها می‌گفتند آقا چند مرتبه تا مرز شهادت رفته‌ و برگشته. یک‌بار همان انفجار بمب بود، یک‌بار خون‌ریزی بسیار وسیع و غیر قابل کنترل بود، یک‌بار هم جمع شدن پروتئین‌ها در ریه و حالت خفگی. همه‌ی این‌ها گذشت، اما بیمار تب و لرز شدیدی داشت. چند پتو می‌‌انداختند روی‌ آقا. گاهی حتی دکترها بغلشان می‌کردند تا لرز را کمتر کنند. معلوم نبود منشأ این تب‌ها کجاست؟ 

 

ترورها کور نبودند، در واقع مبنای تحلیلی داشتند. اولش فکر کردند که با ترور رهبران حل می‌شود. بعداً دیدند لایه‌های دیگری هم وجود دارد. پس موتور ترور را متوقف نکردند، بلکه به لایه‌های بعدی هجوم آوردند تا شاید بتوانند به هدف برسند و البته ممکن نبود؛ برای این که ماهیت قدرت در ایران چیز دیگری بود. هدف در واقع این بود که یک خلأ قدرتی در کشور ایجاد شود و نیروهای سازمان‌یافته‌ی ترورکننده، جایگزین این قدرت شوند. یعنی هرج و مرجی پدید بیاید تا این‌ها بتوانند جایش را بگیرند. این اتفاق نیافتاد و ناموفق بود و حتی اثرات مثبت برای نظام داشت. 


این اقدام مانند اقدام سال 58 در ترور شهید مطهری اثر خود را به جا گذاشت و باطل بودن اندیشه‌ی بنی‌صدر و طرفدارانش را به وضوح برای مردم روشن ساخت. اگر بنا بود این بطلان اندیشه از طریق مباحثات کلامی پیش رود، شاید سال‌ها طول می‌کشید اما با این اقدام ناجوانمردانه، یک‌شبه و یک‌روزه فساد خود را آشکار ساخت. ترور آیت‌الله خامنه‌ای اولین بارقه‌های خود را بر هواداران مردم‌سالاری دینی تابید. مردم به این فکر فرو رفتند که اگر رقیب حرف حساب دارد که نیازی به کشتار ندارد. 
 

«ما منتظر بودیم که آقای بهشتی برگردند و از ایشان حال آقا را بپرسیم. یادم هست که من احوال را که پرسیدم، ایشان گفتند که الحمدلله از خطر گذشته است. یک جمله‌ای من در آن صحبتم گفتم و ایشان هم جوابی دادند که در ذهن من همیشه باقی مانده است. من پرسیدم که این بمب به کجا اصابت کرده است و طرف‌های مثلاً گلو و این‌جاها چطور است؟ آقای بهشتی هم که آدم باهوشی بود، خیلی زود مطلب را گرفت و گفت که آقای مهاجری مطمئن باشید که ایشان می‌توانند سخنرانی کنند. چون‌ ایشان خطیب جمعه بودند و خوش‌بیان هم بودند، ایشان متوجه منظور من شد که آیا امام جمعه داریم یا نه؟» 
 
یک روز قبل از انفجار محل حزب جمهوری اسلامی در سرچشمه تهران و شهادت آیت‌الله دکتر بهشتی که قاعدتاً آیت‌الله خامنه‌ای نیز باید در آن جلسه حضور داشتند، انفجار بمبی دست‌ساز در مسجد اباذر تهران، امام جمعه‌ی آن زمان تهران را میهمان بیمارستان بهارلو کرد. شهید آیت‌الله بهشتی از نخستین افرادی بود که برای بررسی اوضاع و خبرگیری از احوال آیت‌الله خامنه‌ای، از اعضای مؤسس حزب جمهوری اسلامی به بیمارستان رفت. 


امام مرتب پیغام می‌دادند و از اطرافیان می‌پرسیدند که: «آقاسیدعلی چطورند؟» پیامشان هم ساعت دو بعد از ظهر 7 تیر پخش ‌شد. دکتر میلانی‌نیا رادیو را گذاشت بیخ گوش آقا. آن‌ موقع ایشان به هوش بودند؛ روح تازه‌ای انگار در وجودشان دمید، جان گرفتند. 
 

چهار روز بعد از حادثه که آیت‌الله خامنه‌ای از وضعیت بحرانی ساعات نخست حضور در بیمارستان خلاص شده بودند و پس از انجام عمل جراحی وضعیت ایشان تثبیت شده بود، ایشان در مصاحبه‌ای با یک گروه تلویزیونی ضمن تشریح وضعیت خودشان در سخنانی خطاب به حضرت امام رحمه‌الله و ملت مسلمان ایران، از آنان به سبب پیام‌ها و ابراز محبت‌هایشان تشکر کردند. 
 
بیتی که آیت‌الله خامنه‌ای در پاسخ به پیام محبت آمیز امام رحمه‌الله خطاب به ایشان گفتند نشان از میزان ارادتشان به رهبر فقید انقلاب اسلامی ایران داشت: 

بشکست اگر دل من به فدای چشم مستت   سر خُمِّ می سلامت شکند اگر سبویی 

آقا در مصاحبه‌ای خطاب به مردم فرمودند: «از امت مسلمان و قهرمان که این همه دارند فداکاری می‌کنند در جبهه‌ها و پشت جبهه‌ها، این همه دارند جان‌های عزیز و نفیسشان را در راه خدا می‌دهند، انتظار نداریم که در مقابل یک حوادث کوچکی از این قبیل اظهار نگرانی و احساس نگرانی کنند و ما را بیشتر از آن‌چه که شرمنده هستیم، شرمنده نکنند.» 

 

خیلی از چهره‌های انقلاب برای عیادت می‌آمدند، اما آقا مرتب از شهید بهشتی می‌پرسیدند: «چرا همه می‌آیند، اما ایشان نمی‌آید؟» شک کرده بودند که یک خبرهایی هست. دور و بری‌ها هم مانده بودند که چطور به ایشان بگویند. دکتر منافی گفت بهترین راه این است که بگوییم حاج احمدآقا و آقایان رجایی و باهنر و هاشمی رفسنجانی بیایند و کم‌کم ایشان را مطلع کنند. جمع شدند، اما باز هم نتوانستند بگویند. گفتند فقط یکی‌ دو نفر شهید شده‌اند. 

آقا از جمع آن شهیدها به دو نفر خیلی علاقه داشت؛ دکتر بهشتی و محمد منتظری. اولین کسی هم که به بیمارستان بهارلو آمده بود، محمد منتظری بود. آقا اول پرسیدند آقای بهشتی چطورند؟ گفتند یک‌ مقدار پاهایش مجروح شده است. آقایان که رفتند، ایشان رو کردند به دکتر میلانی‌نیا و پرسیدند شما از حال ایشان خبر داری؟ دکتر گفت: «بله، از وضعشان باخبرم.» پرسیدند: «مراقبت جدی از حال ایشان می‌شود؟ آن‌جا هم سر می‌زنید؟» بعد هم دکتر را سؤال‌پیچ کردند. دکتر میلانی‌نیا با بغض از اتاق زد بیرون. دوباره که آمد، آقا را دید که‌ بچه‌های همراه را جمع کرده‌اند و ازشان بازجویی می‌کنند. دکتر دست و رویش را شسته بود. نشست و یکی یکی اسم همه‌ی شهدای حزب را به آقا گفت.



تاریخ : پنج شنبه 92/4/6 | 12:28 صبح | نویسنده : محمد hn | نظر

پس از چاپ اظهارات غلامحسین الهام درباره رجعت احمدی نژاد هنگام ظهور امام زمان علیه السلام در رسانه‌ها، دفتر سخنگوی دولت درباره این مطلب توضیحاتی داده است که بهتر است خود خوانندگان درباره آن قضاوت کنند. در این توضیح آمده است: "برخی رسانه‌ها بدون توجه دقیق به معنا و محتوای سخنان دکتر الهام، با ذهنیت قبلی نسبت به کلمه "رجعت" و قرینه‌سازی برای آن در زمینه مهدویت، نسبت به تحریف معنایی این سخنان اقدام کرده‌اند درحالی که منظور و مراد دکتر الهام از کلمه رجعت به آقای دکتر احمدی نژاد و آرزوی بازگشت وی در آینده نزدیک به عرصه سیاسی و اداره دولت باز می‌گردد.

" جمله‌ای که خبرگزاری فارس از غلامحسین الهام نقل کرد و اکنون دفتر وی درصدد توجیه آن برآمده این بود: "انشاءالله با ظهور امام زمان(عج) احمدی نژاد نیز رجعتی دوباره خواهد داشت و در آن زمان به دنبال استقرار اسلام ناب خواهد بود."

 




تاریخ : چهارشنبه 92/4/5 | 11:24 عصر | نویسنده : محمد hn | نظر
مطالب قدیمی‌تر >>